28 d’octubre del 2009

Què és el compost?

El compost és un adob orgànic de gran qualitat. És el resultat del procés del compostatge, que es basa en l'activitat dels microorganismes: fongs, bacteris, actinomicets... Els microorganismes descomponen i transformen la matèria orgànica si les condicions són òptimes.

Les condicions òptimes són:
humitat: 45%-55%
temperatura: 45ºC-65ºC
oxigen: 15%-21%
aliments variats: carbohidrats, proteïnes, greixos i materials lignocel·lulòsics

S'apila el material i es manté de manera que els microorganismes compostadors facin la feina. Per a això cal remoure la pila, per airejar-la i perquè hi hagi el percentatge d'oxigen adequat, i regar-la perquè hi hagi prou humitat.

El compost substitueix el fertilitzant o adob artificial, i així es redueix el consum d'aquests productes i els efectes contaminants associats a la seva producció i el seu ús.

El compost millora l'estructura del sòl i conté tots els nutrients necessaris per al creixement de les plantes.

CAL:
1. AFAVORIR LES CONDICIONS DE TREBALL DELS MICROORGANISMES
2. CONSERVAR AL MÀXIM ELS NUTRIENTS
3. EVITAR PROBLEMES AMBIENTALS I MOLÈSTIES

Què compostarem?
- Totes les restes orgàniques de la cuina de l'institut. Sobretot verdures i fruita, no hi tirarem ni carn ni peix, tampoc peles de taronja perquè costen molt de doscompondre.
- L'herba que tallem a l'hort.
- Restes de poda que demanarem a l'ajuntament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada